Bethover

Rätt val för hjärnan

Bethovers produkter

Vitaminer för hjärnan


I Bethover-sortimentet finner du en rad viktiga vitaminer för hjärnan och minnet.

Bethover B12 innehåller vitamin B12 och bidrar till nervsystemets normala funktion och normal psykologisk funktion.

Bethover Brain innehåller vitamin B1, B5, B12, C och E och bidrar till mental prestationsförmåga och nervsystemets normala funktion.

Bethover Mind innehåller vitamin B12 + Folsyra och bidrar till minskad trötthet och utmattning.

Läs mer om produkterna via länkarna nedan:

Äldre och diabetiker


Var uppmärksam med B12 om du är diabetiker eller äldre

  • Undersökningar visar att äldre utgör den största riskgruppen för otillräckligt intag av B12. Bland diabetikerna ska framför allt de som använder metformin vara måna om att få i sig tillräckligt med B12.
  • Ca 12 procent av alla svenskar över 65 år har brist på vitamin B12, men de flesta av dem vet inte om det. De äldre utgör den största riskgruppen för B12-brist. Ett lågt intag av B12 beror i allmänhet på att vitaminet absorberas dåligt i kroppen och på en ensidig kost.

Brist på magsyra och antacider

  • B12 kan upptas dåligt hos personer som lider av så kallad atrofisk gastrit, dvs. brist på magsyra, och personer som använder antacider som hämmar utsöndringen av saltsyra eller andra mediciner som påverkar upptaget av B12. Atrofisk gastrit är en inflammation i magsäckens slemhinna som gör att den förtvinar. Den orsakas av helikobakterien eller utvecklas som en följd av perniciös anemi. Om blodproven visar att en person lider av anemi, där de röda blodkropparna i blodet är förstorade, är det sannolikt fråga om brist på vitamin B12 och perniciös anemi.

Ensidig kost

  • Det kan också ligga en helt vardaglig orsak bakom B12-bristen: om man till exempel har svårt för att tugga eller om man inte gillar mjölkprodukter är det inte säkert att man får i sig tillräckligt med B12. B12 finns enbart i animaliska livsmedel, och rikast på B12 är leverrätter, fisk och kött. Undersökningar visar att äldre ofta inte får i sig den näring de behöver. Enligt en undersökning som föreningen Gerontologinen ravitsemus Geryry låtit utföra understiger till exempel mängden folsyra och protein som äldre får i sig rekommendationerna rejält. Brist på B12 hänger ofta ihop med brist på folsyra.

Diabetiker som tar metformin

  • Även diabetiker bör vara uppmärksamma på sitt B12-intag. Metformin, som används av personer som lider av typ 2-diabetes, försämrar nämligen upptaget av B12 från tarmen. Enligt riktlinjerna för god medicinsk praxis ska de som använder metformin följa sin B12-halt och efter behov ta tillskott med B12. Fördelen med en sugtablett är att B12 upptas redan från slemhinnorna i munnen. Metformin är ett mycket vanligt läkemedel för behandling av typ 2-diabetes.

Minnesproblem, muskelsvaghet och anemi

  • Människan behöver vitamin B12 bland annat för att hjärnan och det övriga nervsystemet ska fungera och de röda och vita blodkropparna utvecklas normalt. Dessutom bidrar B12 och folsyra tillsammans till att skydda hjärnan och det övriga nervsystemet och förbättra effekten av antidepressiva medel.
  • B12-brist kan orsaka minnesproblem, muskelsvaghet, trötthet, anemi, initiativlöshet, depression, känselstörningar i extremiteterna, slemhinnesymptom, håravfall och andnöd. Allvarlig brist kan orsaka bestående symptom. I allvarliga fall avhjälps bristen med B12-injektioner. Om du äter ytterst lite kött, mjölkprodukter och andra animaliska produkter och kroppen inte klarar av att uppta näringsämnen normalt gör du klokt i att ta B12 i tablettform.
  • Eftersom B12-brist kan orsaka varierande symptom kan det löna sig att låta utreda den egna aktiva B12-halten i blodet.

En tablett – lätt och behändigt

  • Om du lider av B12-brist är Bethover-tabletten ett enkelt sätt att säkerställa att du i fortsättningen får i dig tillräckligt av vitaminet. Sugtabletten smakar hallon och innehåller 1 mg B12, eftersom kroppen tar upp endast en bråkdel av det vitamin B12 som finns i kosttillskott. Bethover B12-vitamin är ett cyanokobalamin, en form av B12 som kroppen kan ta upp effektivt. Tabletten är skonsam för tänderna, och en särskild fördel med den är att B12 absorberas redan ur slemhinnan i munnen. Det innebär att kroppen kan ta upp vitaminet trots eventuella upptagningsstörningar i tarmen. Den rekommenderade dosen av Bethover är en tablett per dag.

Vegetarianer


Vegetarianer, glöm inte vitamin B12!

Om du helt eller delvis har en vegetarisk kost bör du vara särskilt uppmärksam på att få i dig tillräckligt med B12. Vet du varför vitamin B12 är så viktigt och hur du kan säkerställa att du får i dig tillräckligt av det?

Vegetarisk kost har blivit mycket populärt. Det är bra ur både klimat- och hälsosynvinkel, men det är något som saknas helt eller nästan helt i veganmat och en vegetarisk kost som endast innehåller mjölkprodukter, nämligen B12.

Hjärnan och blodkropparna behöver B12

B12 är ett vattenlösligt vitamin som människan behöver bland annat för att hjärnan och det övriga nervsystemet ska fungera och de röda och vita blodkropparna utvecklas normalt. B12-brist kan orsaka minnesproblem, muskelsvaghet, trötthet, anemi, initiativlöshet, depression, känselstörningar i extremiteterna, slemhinnesymptom, håravfall och andnöd. Allvarlig brist kan orsaka bestående symptom. Vitaminet är alltså livsviktigt.

Vegetarianer och vegetariska produkter

Mjölk innehåller lite B12

B12 finns dock i naturlig form endast i animaliska livsmedel. Mest B12 finns det i lever- och njurrätter, blåmusslor, strömming och andra fiskar. Mjölkprodukter innehåller också B12, men endast en liten mängd, och att äta ost för att få i sig B12 är nog inget särskilt hälsosamt alternativ.

3,5 deciliter kvarg innehåller 2,1 mikrogram och en halv liter lättmjölk 2 mikrogram B12. Det rekommenderade dagliga intaget av B12 är 2 mikrogram. I allmänhet tar kroppen inte upp den totala mängden B12 som finns i maten. Veganförbundet rekommenderar till exempel att man ska äta så mycket livsmedel som innehåller B12 att den totala mängden B12 per dag blir minst 3 mikrogram.

Veganer behöver vitamin B12, vitamin D och jod

I en studie som Östra Finlands universitet låtit utföra hade de veganer som deltog i studien lägre halter av B12 än en jämförelsegrupp. De som åt B12-vitamin fick ändå i sig tillräckligt med B12. Samma studie visade också att veganer med fördel bör komplettera sin kost också med tillskott av vitamin D och kosttillskott som innehåller jod. Det gäller också för dem att se till att få i sig tillräckligt med nödvändiga fettsyror. En vegankost innehåller ofta för lite av dessa i och med att den inte innehåller fiskrätter och vanliga bordsmargariner.

Vitamin B12 från Bethover

Med en Bethover-tablett täcker du enkelt ditt dagliga behov av B12. Sugtabletten smakar hallon och innehåller 1mg B12, eftersom kroppen tar upp endast en bråkdel av det vitamin B12 som finns i kosttillskott. Bethover B12-vitamin är ett cyanokobalamin, en form av B12 som kroppen kan ta upp effektivt. Den rekommenderade dosen av Bethover är en tablett per dag.

Andra riskgrupper för B12-brist

– Äldre: 12 procent av alla svenskar över 65 år har brist på vitamin B12. Få är medvetna om det.

– Typ 2-diabetiker som tar metformin: metformin försämrar upptaget av vitamin B12.

– Glutenintoleranta: celiaki kan medföra ett försämrat upptag av vitamin B12 ur maten.

– Personer som lider av andra upptagningsstörningar i tarmen, såsom Crohns sjukdom: risken finns att kroppen inte tar upp tillräckligt med B12 ur maten.

– Storförbrukare av alkohol: stor alkoholförbrukning försvagar upptaget av B12 och andra vitaminer.

– Även personer som genomgått en operation av magsäcken eller tunntarmen behöver B12-behandling eller B12-kosttillskott. Den som fått magsäcken bortopererad helt och hållet behöver bestående B12-behandling.

Litteraturkällor


  • Caruso R, Pallone F, Stasi E, Romeo S, Monteleone G. Appropriate nutrient supplementation in celiac disease. Ann Med 2013; 45:522–31.
  • Fineli-tietokanta, THL: http://www.fineli.fi/­component.php?compid=2269
  • Lachner C, Steinle NI, Regenold WT. The neuropsychiatry of vitamin B12 deficiency in elderly patients. J Neuropsychiatry Clin Neurosci 2012; 24:5–15.
  • Lapsi, perhe ja ruoka -raportti. Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus, Sosiaali- ja terveysministeriö 2004.
  • Loikas S, Koskinen P, Irjala K, Löppönen M, Isoaho R, Kivelä SL, Pelliniemi TT. Vitamin B12 deficiency in the aged: a population-based study. Age Ageing 2007; 36:177–83.
  • McCaddon A. Vitamin B12 in neurology and ageing; clinical and genetic aspects. Biochimie 2013; 95:1066–76.
  • Moore E, Mander A, Ames D, Carne R, Sanders K, Watters D. Cognitive impairment and vitamin B12: a review. Int Psychogeriatr 2012; 24:541–56.
  • Selhub J, Troen A, Rosenberg IH. B vitamins and the aging brain. Nutr Rev 2010;68 Suppl 2:S112-8.
  • Suomalaiset ravitsemussuositukset, Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2014: http://www.ravitsemusneuvot­telukunta.fi/files/images/­vrn/2014/ravitsemussuosituk­set_2014_fi_web.pdf
  • Pawlak R, Parrott SJ, Raj S, Cullum-Dugan D, Lucus D. How prevalent is vitamin B(12) deficiency among vegetarians? Nutr Rev 2013; 71:110–7.